top of page
Van obscure underground cinema tot Oscar-genomineerde filmpareltjes en chocoladeprijzen: Brussels Independent Film Festival maakt winnaars bekend van Atomium Film Awards 2022

Brussel, 17 februari 2022 - Nadat de filmvertoningen van het Brussels Independent Film Festival vorig jaar geannuleerd werden omwille van Covid-19, was het festival verheugd om zijn gasten dit jaar in levende lijve terug te verwelkomen voor een speciale dubbele editie. Met screenings van zowel de selectie van vorig jaar (blik terug op de prijswinnaars van 2021 op de website: www.brusselsfilmfestival.org/2021-edition), als van de nieuwe selectie van 2022, werd het een evenement boordevol filmische pareltjes. Gedurende 10 dagen stonden meer dan 200 langspeelfilms en kortfilms uit 45 landen op het programma, in Tour & Taxis, Cinema RITCS, Kinepolis Brussel en Cinema Galeries. Op de slotavond werd de festivaleditie van dit jaar beëindigd met een Filmmakers Networking Drink in het RITCS Café, gesponsord door CA/ST Casting Studio. Het festival was ook verheugd verschillende speciale gasten te mogen verwelkomen op de vertoningen - filmmakers, acteurs en crewleden van de officiële selectie: Alisi Telengut, Anne-Sophie Reinhardt, David Borchkhadze, Goga Devdariani, Sandro Gabilaia, Maia Gurabanidze, Masho Tevdorashvili, Glenn Dumortier, Marius Lefever, Sylvia Borges, Leyokki, David Cabannes, Marijke De Belie, James Smith, Victor Ridley, Alice Spa, Alex Anna, Clément Natiez, Sonsoles Masiá, Simon van der Zande, Ousmane Diallo.

Brussels Independent Film Festival 2022.png

Afgelopen vrijdag vond in Kinepolis de 'Atomium Film Awards' 2022 plaats. De winnaars werden bekroond met Belgische chocolade, eetbare medaillons van het Atomium gemaakt door 'Gault & Millau Finest Chocolatier' Wim Vyverman. Deze acht films werden dit jaar door de juryleden uitgekozen als 'best of the fest':

 

Best Narrative Feature Film: Humanization (Zweden) van Giulio Musi. Een onderwerp als rouw en schuldgevoel voor het verlies van een kind op een magisch-realistische manier brengen, maakt het des te markanter. Het imaginaire neemt de narratieve verhaallijn over. Is het een droom, is het de voortzetting van een nachtmerrie, of een tweede kans die nooit vervuld zal worden? De zwart-wit fotografie van de film brengt het verhaal nog dichter tot zijn essentie. Een krachtige film over een delicaat onderwerp, aldus de jury.

 

Best Narrative Short Film: The Dress (Polen) van Tadeusz Łysiak. Een diepgaande weergave van het leven en de strijd van het hoofdpersonnage, samen met geweldige acteerprestaties van de hoofdactrice, maken dit een unieke en krachtige film, meenden de juryleden. Sterke cinematografie en het gebruik van een handcamera maken het verhaal des te persoonlijker. Een universeel en meeslepend verhaal, dat thema's zoals liefde, verlangen, eenzaamheid en afwijzing raakt.

 

Best Documentary Feature Film: Khan's Flesh (Duitsland) van Krystsina Savutsina. Met minutieuze composities en subtiele associaties brengt de filmmaker het leven in een Wit-Russische stad in beeld. Observationele maar gestileerde vignetten tonen inwoners van verschillende leeftijden en klassen, op momenten van feest, recreatie of arbeid. Zowel de gelaagdheid als de rituelen die het dagelijkse leven in de stad structureren, worden volgens de juryleden schitterend uitgelicht.

 

Best Documentary Short Film: Generation 328 (Wit-Rusland) door Veranika Nikanava. De jury vond deze productie bijzonder goed gestructureerd, gefilmd en uitgevoerd, waarbij geluid en muziek op interessante wijze bijdroegen aan de algehele toon.

 

Best Animated Film: The Fourfold (Canada) door Alisi Telengut. Een zeer creatieve, geestverruimende en bijna romantische manier van animatie maken, aldus de juryleden. Een film met een zeer unieke esthetiek, een visueel feest van kleuren, texturen, geluid; en een ontroerend, inspirerend verhaal en verkenning van de relatie tussen mens en natuur.

 

Best Experimental Film: Brutalia, Days Of Labour (Griekenland) van Manolis Mavris. De jury vond het een krachtig vormgegeven dystopische, gelaagde donkere kortfilm die veel relevante vraagstukken van onze hedendaagse samenleving bevraagt en tot reflectie aanzet. Ze prezen het briljant geschreven scenario, de voortreffelijke regie en cinematografie, de authentieke uitvoeringen en het geweldige productieontwerp. Een intrigerende en tot nadenken stemmende film.

 

Best Music Video: Bellydance Vogue (Libanon) van Hadi Moussally. Een prachtige film over wedergeboorte en vrijheid creëren voor jezelf. Vooral de beelden van de dansende familieleden vermengd met die van de regisseur die in zijn eentje danst, bleken erg krachtig te zijn.

 

Best Belgian Film: High Jump (België) van Lennert Madou. Een ijzersterke film met prachtige cinematografie, vonden onze juryleden. Ze werden vooral omvergeblazen door de prestaties van de hoofdrolspeler, wiens lichamelijkheid en waarachtigheid op het scherm adembenemend is. Een geweldig coming of age-verhaal over hoe je op zovele niveaus contact kunt maken met iemand van wie je houdt.

 

Een bijzonder woord van dank aan het internationale team van juryleden voor 2022:

Eric Godon (België), acteur (In Bruges, The Missing, Undergods, Anna), regisseur en schrijver.

Kris De Witte (België), wereldberoemde fotograaf bekend van portretten van David Lynch, Quentin Tarantino, Martin Scorsese en vele anderen.

Maarten Cornelis (VS), ervaren filmprofessional en oprichter van Producer's Night Los Angeles.

Jane Ching (Hong Kong), festivalmanager (Sundance Hong Kong, Hong Kong Arthouse Filmfestival).

Cherise Silverstri (VS) actrice, producer, festivalmanager (Super Shorts London Film Festival).

Het Brussels Independent Film Festival vond zijn inspiratie bij het Brussels International Independent Film Festival, dat begon in 1974 maar eindigde in 2012. Het festival concentreerde zich op experimentele, provocerende films en ontving vele opmerkelijke filmmakers, zoals Pedro Almodóvar, François Ozon en Nanni Moretti. onder anderen. Geïnspireerd door die oorspronkelijke beweging, blijft het vernieuwde Brussels Independent Film Festival de minder bekende avant-garde film benadrukken en zijn traditie van het stimuleren van ontluikend talent voortzetten. Belangrijker nog, het Brussels Independent Film Festival creëert een ruimte voor visionairs en unieke stemmen. Trouw aan zijn geschiedenis vertoont het festival films van zowel beginnelingen als veteranen – medium of low budget – van over de hele wereld. Het festival wil een warme, open sfeer creëren waarin filmmakers, fans, critici en producenten films van opkomend talent kunnen bekijken, nieuwe filmtechnieken en -stijlen kunnen verkennen en cinematografische uitmuntendheid kunnen belonen.

 

Tot volgend jaar!

bottom of page