top of page
/2022 Brussels Independent Film Festival kondigt selectie aan

Meer dan 200 films op het programma
Gratis filmvertoningen in Tour & Taxis, Kinepolis, Cinema Galeries en Cinema Ritcs

Van 6 tot 16 februari 2022


Brussel, 13 januari 2022 – Het Brussels Independent Film Festival kondigt de selectie aan voor de nieuwste editie. Het volledige programma omvat talrijke wereld-, internationale, en Europese premières. In totaal zal het Brussels Independent Film Festival dit jaar 208 lang- en kortspeelfilms uit 45 landen vertonen, waaronder narratieve films, documentaires, animatiefilms en experimentele films. Op 6 februari opent het festival (dat zal doorgaan met live vertoningen) te Tour & Taxis om 13:00, met de langspeelfilm In Ashes (Noorwegen) van Kjetil Engh Aasen. Om 14:00 wordt het experimentele luik 'The Rabbit Holes' gelanceerd in Cinema Galeries.

 

PROGRAMMA

Dit jaar wordt het een dubbele editie, waarin de officiële selecties van zowel 2021 als 2022 zullen vertoond worden. Gezien het festival in 2021 wegens coronamaatregelen werd geannuleerd, besloten we te investeren in een dubbele editie.

Gedurende het 10 dagen durende evenement zal het Brussels Independent Film Festival meer dan 200 films presenteren tijdens zo'n 50 vertoningen in Tour & Taxis, Kinepolis, Cinema Ritcs en Cinema Galeries. Om het volledige programma te bekijken en (gratis) tickets te reserveren, bezoek www.brusselsfilmfestival.org.

Brussels Independent Film Festival 2022.png

HOOGTEPUNTEN

Niet eenvoudig om slechts een aantal pareltjes te highlighten uit een selectie van meer dan 200 films! Een poging:

 

Murmur (Canada) by Heather Young

Donna is onlangs veroordeeld voor “Driving While Impaired” en moet een taakstraf uitvoeren in het plaatselijke dierenasiel. Wanneer een oudere hond moet worden geëuthanaseerd, besluit Donna de hond mee naar huis te nemen en beseft ze al snel dat zijn gezelschap haar eenzaamheid kan verlichten. In een vergeefse poging om de leegte die ze voelt op te vullen, begint Donna steeds meer dieren mee naar huis te nemen, maar al snel neemt ze te veel hooi op haar vork. Speelduur: 01:25:00.

Winnaar ‘Best Narrative Feature Film’ (Brussels Independent FF 2021), ‘Grand Jury Prize’ bij Slamdance Film Festival 2020, geselecteerd bij Toronto International Film Festival.

Vertoond op woensdag 16 februari om 19:30 in Cinema Ritcs / Gratis toegang

 

Ala Kachuu - Take and Run (Switzerland) by Maria Brendle

Sezim (19) wil haar droom van studeren in de Kirgizische hoofdstad waarmaken wanneer ze plots wordt ontvoerd door een groep jonge mannen en meegenomen naar het achterland. Daar wordt ze gedwongen met een vreemde te trouwen. Als ze het huwelijk weigert, riskeert ze sociale stigmatisering en uitsluiting. Verscheurd tussen haar verlangen naar vrijheid en de beperkingen van de Kirgizische cultuur, zoekt Sezim wanhopig naar een uitweg. Speelduur: 00:38:26.

Winnaar ‘Best Narrative Short Film’ (Brussels Independent FF 2021), als ‘Film of the Year’ vernoemd door The Producer’s Night Los Angeles (2021) en op de shortlist voor de 94ste Oscarsuitreiking.

Vertoond op zondag 6 februari om 17:00 in The Cinema @ Tour & Taxis / Gratis toegang

 

Born To Be (U.S.A.) By Tania Cypriano

'Born To Be' volgt het werk van Dr. Jess Ting in het baanbrekende Mount Sinai Center for Transgender Medicine and Surgery in New York City - waar voor de eerste keer ooit alle transgender- en gender-non-conforme mensen toegang hebben tot kwaliteitstransitie-gerelateerde gezondheids- en chirurgische zorg. Deze documentaire biedt een intieme kijk op hoe het werk van een arts het leven van zijn patiënten beïnvloedt en hoe zijn reis van gerenommeerde plastisch chirurg tot baanbrekende 'Gender Affirmation' chirurg heeft geleid tot zijn eigen transformatie. Speelduur: 01:32:30.

Vertoond op zaterdag 12 februari om 17:30 in The Cinema @ Tour & Taxis / Gratis toegang

 

The Dress (Poland) by Tadeusz Łysiak

Lust, seksualiteit en lichamelijkheid. Dit zijn de diepste verlangens die maagd Julia onderdrukt terwijl ze in een motel langs de weg werkt. Totdat haar pad kruist met een knappe vrachtwagenchauffeur, die al snel het object van haar fantasieën wordt... Speelduur: 00:29:59

Genomineerd als ‘Best Narrative Short Film’ (Brussels Independent FF 2022) en op de shortlist voor de 94ste Oscarsuitreiking.

Vertoond op vrijdag 11 februari om 22:00 in Kinepolis / Gratis toegang

 

THE RABBIT HOLES

Ook dit jaar presenteert het Brussels Independent Film Festival weer het luik 'The Rabbit Holes'. Daal neer in ondergrondse cinematografische spelonken van onconventionele, bevreemdende, poëtische, surrealistische of abstracte underground films. De gewelfde ruimtes van de ondergrondse tentoonstellingshal van Cinema Galeries vormen het decor voor de weeklange doorlopende vertoningen van meer dan 90 zorgvuldig geselecteerde films uit onze officiële selectie, op vier verschillende schermen. Je kan deze gratis bezoeken tussen 6-13 februari, steeds tussen 14:00 en 20:00. Lees meer: www.brusselsfilmfestival.org/therabbitholes

EETBARE AWARDS

Op vrijdag 11 februari om 20:00 in Kinepolis zal het festival de Atomium Film Awards voor 2022 aankondigen. Deze worden bekroond met eetbare Belgische chocoladen awards, gemaakt door 'Gault & Millau Finest Chocolatier' Wim Vyverman.

GRATIS TOEGANG

Zoals steeds zijn onze vertoningen gratis, om filmliefhebbers de kans te bieden uitdagende, up-and-coming en inspirerende kunstwerken te ontdekken. We moedigen studenten, senioren en minderbedeelden aan om de film- en bioscoopervaring te delen. We verwelkomen filmgangers ongeacht hun inkomen en financiële status.

KLIMAATNEUTRAAL FILMEVENEMENT

Het Brussels Independent Film Festival is een 'Climate Neutral Film Event', mogelijk gemaakt door Treeplan.org. Door een totaal aan 3000 bomen te planten met Treeplan.org, compenseert het festival ruimschoots zijn koolstofvoetafdruk.

BEPERKTE PLAATSEN / COVID-19 PROOF

Aangezien er 'social distance' bewaard moet worden, zal het aantal zitplaatsen beperkt zijn. Reserveer nu je gratis tickets:www.brusselsfilmfestival.org

Een mondmasker en CST (vaccinatiebewijs) zijn verplicht.

OVER HET BRUSSELS INDEPENDENT FILM FESTIVAL

Het Brussels Independent Film Festival (Festival International du Film Indépendant de Bruxelles) werd opgericht in 1974 door het Centre Multimedia in Brussel, met een expliciete focus op super-8 films en andere technisch experimentele filmstijlen. Hoewel het festival oorspronkelijk gewijd was aan meer experimentele werken, breidde het zijn aanbod door de jaren heen uit naar een breder spectrum van onafhankelijke films.

 

Tijdens zijn oorspronkelijke bestaan van 38 jaar heeft het festival de broodnodige schijnwerpers gericht op verschillende kleinere nationale cinema (bijvoorbeeld Libanon in 2012 en Egypte in 2009). Het festival organiseerde een speciale competitie voor films door en voor doven (van 1991 tot 2012) en organiseerde elk jaar nationale en internationale prijsuitreikingen. Het heeft ook een programma opgezet voor jonge volwassenen die geïnteresseerd zijn in het maken van films. Het festival heeft vele opmerkelijke filmmakers mogen ontvangen: Pedro Almodóvar (All About my Mother, Talk to Her), François Ozon (Swimming Pool, 8 Femmes), en Nanni Moretti (The Caiman). Helaas kwam er in 2012 een einde aan het festival in zijn oorspronkelijke incarnatie.

 

Geïnspireerd door die oorspronkelijke beweging, blijft het vernieuwde Brussels Independent Film Festival de minder bekende avant-garde film benadrukken en zijn traditie van het stimuleren van ontluikend talent voortzetten. Belangrijker nog, het Brussels Independent Film Festival creëert een ruimte voor visionairs en unieke stemmen. Trouw aan zijn geschiedenis vertoont het festival films van zowel beginnelingen als veteranen – medium of low budget – van over de hele wereld. Het festival wil een warme, open sfeer creëren waarin filmmakers, fans, critici en producenten films van opkomend talent kunnen bekijken, nieuwe filmtechnieken en -stijlen kunnen verkennen en cinematografische uitmuntendheid kunnen belonen.

 

Het Brussels Independent Film Festival creëert een intieme sfeer waarin men kan genieten van de schoonheid en het wonder van de cinema met gelijkgestemde filmliefhebbers en filmmakers van over de hele wereld.

/trotse partner van The Bigger Screen

Het Brussels Independent Film Festival is een trotse partner van The Bigger Screen, een internationale organisatie die film als kunstvorm toegankelijker en inclusiever wil maken. We ondersteunen hun verschillende programma's aan beide kanten van het scherm: achter het scherm, door filmmakers aan te moedigen en te ondersteunen in hun missie om hun werk te verspreiden door middel van subsidies en kansen, evenals voor het scherm, door het publiek te verwelkomen om van deze kunstvorm te genieten, ongeacht hun sociale of financiële status. Een kort overzicht:

 

Connecting Cultures Program: The Bigger Screen selecteert elk jaar tien landen en geeft filmmakers uit die gebieden de mogelijkheid om hun werk gratis in te sturen bij partnerfestivals over de hele wereld. Dit opent de deur van 'film exposure' voor degenen die het zich anders misschien niet kunnen veroorloven hun werk in te zenden. Omdat we inclusiviteit ondersteunen en films willen verspreiden, sluit dit programma aan bij onze missie.

 

Local Filmmakers Program: We begrijpen dat de kosten van het maken van een film zwaar kunnen zijn. Om opkomend talent aan te moedigen, zien we dus af van de inzendingsvergoeding voor het festival aan lokaal talent. Met tal van wereldwijde festivallocaties biedt dit geweldige kansen voor filmmakers over de hele wereld om de internationale filmscène te betreden. Deze kans opent de wereld van film. Think global, act local, toch?

 

The Tarkovski Grant: Alle geselecteerde filmmakers ontvangen The Tarkovski Grant, een vrijstellingspakket voor filmfestivals met een gemiddelde waarde van ongeveer $250. Dit bespaart hen niet alleen veel geld, maar het herkent hun werk ook als iets om naar uit te kijken tijdens de selectieprocedure, waardoor een selectie bij een partnerfilmfestival waarschijnlijker is - maar natuurlijk nooit gegarandeerd. The Tarkovski Grant ondersteunt elk jaar honderden filmmakers in hun uitdagend avontuur als onafhankelijke filmmakers, door bestaande films te promoten, ongeacht het genre, de stijl of de speelduur.

/vorige edities

Find out all about the previous editions of the Brussels Independent Film Festival:

bottom of page